Dobre i niedobre produkty spożywcze dla dzieci
Autor: Emilia Lorenc - Doradca żywieniowy, diagnosta laboratoryjny, biolog molekularny.
DOBRE PRODUKTY DLA DZIECI
Produkty zbożowe
* pieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane
* kasze i pseudozboża: jaglana, jęczmienna, gryczana, orkiszowa, kukurydziana, ryż naturalny, ryż basmati, kus-kus, amarantus, quinoa
* płatki zbożowe: owsiane, jęczmienne, żytnie, pszenne, orkiszowe
* makarony z różnych mąk z pełnego ziarna lub mieszane
* produkty mączne z mąk z pełnego ziarna lub mieszane: naleśniki, pierogi, kluski, ciasta, ciastka
* pieczywo chrupkie: ryżowe, wielozbożowe, czyste chrupki kukurydziane.
Owoce i warzywa
* owoce - uwzględniając sezonowość i z przewagą rodzimych: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny,
brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina
* owoce suszone (bezsiarkowe): rodzynki, daktyle, morele, śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie,
wiśnie, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina, owoce cytrusowe
* soki owocowe niesłodzone, najlepiej rozcieńczone z wodą
* warzywa - z przewagą rodzimych i uwzględniając sezonowość: marchew, buraki, ziemniaki, seler korzeń i naciowy, rzepa,
rzodkiew, dynia, pietruszka, cebula, czosnek, brokuła, kalafior, cukinia, kabaczki, szparagi, fasolka szparagowa, zielony groszek, kukurydza,
papryka, ogórek, rzodkiewka, kiełki, sałaty, kapusty, pieczarki, grochy i fasole, soczewica, ciecierzyca
* soki warzywne, soki i przeciery czyste pomidorowe.
Produkty białkowe
* mięso, wędliny: cielęcina, drobiowe, wołowina, wieprzowina, wędliny chude i dobrej jakości; mięsa głównie duszone, pieczone, gotowane
* nabiał i jaja: mleko pasteryzowane, biały twaróg, jogurt naturalny, kefir, czasami ser żółty
* ryby: ryby wędzone, jak makrela, szczególnie ryby morskie
* rośliny strączkowe: grochy, fasole (czarna, czerwona, biała), ciecierzyca, soczewica, soja np. tofu.
Tłuszcze
* masło pełne, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej słonecznikowy
* nasiona: słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni, sezam
* orzechy i migdały
Cukry i słodycze
* cukier trzcinowy, melasa, syrop klonowy, miód naturalny, marmolady niskosłodzone
* słodycze naturalne: suszone owoce (śliwki, rodzynki, żurawina, jabłka, figi, morele, daktyle...), batony z bakalii i płatków zbożowych
* ciasta "domowe" na bazie mąk mieszanych, w tym razowych, z cukrem trzcinowym lub miodem, ciastka owsiane, pierniczki, ciastka korzenne...
* na podwieczorek powinny dominować owoce.
Napoje
* czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niesłodzone, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa...),
herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos
Inne produkty stosowane do przygotowania posiłków
* zioła i przyprawy pojedyncze: bazylia, tymianek, oregano, kminek, cząber, estragon, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir,
rozmaryn, czosnek, cynamon, kardamon
* zielenina: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kiełki
* czyste suszone warzywa
* gomasio (posypka z sezamu, siemienia lnianego i soli), sól morska lub kamienna, chrzan.
NIEDOBRE PRODUKTY DLA DZIECI
Produkty zbożowe
* pieczywo białe w przeważającej ilości, produkty mączne na bazie białych mąk z wysokiego przemiału - oczyszczenia,
np makarony, kluski, drożdżówki
* płatki zbożowe wysokoprzetworzone i słodzone: np kukurydziane, smakowe, w postaci kułeczek i innych form chrupiących
* chrupki smakowe i chipsy
Owoce i warzywa
* należy uwzględniać sezonowość i unikać warzyw i owoców z eksportu, dzięki czemu dzieci nie będą narażone na niebezpieczne
substancje chemiczne (pestycydy, sztuczne nawozy, środki przeciwgrzybiczne...)
* nie mogą dominować ziemniaki (również w postaci frytek).
Produkty białkowe
* mięso i wędliny nie najlepszej jakości: parówki, tłuste kiełbasy, tłuste mięso, wędliny wysokoprzetworzone np. mortadele,
oparte na mielonym mięsie, pasztety, pasztetowe, wędliny z dużą zawartością substancji chemicznych (warto czytać etykiety); nie powinny
dominować mięsa smażone
* mleko i nabiał: mleko UHT, sery topione i żółte w dużej ilości, serki smakowe, serki słodkie, jogurty owocowe słodzone, desery mleczne
* warzywa strączkowe: soja modyfikowana genetycznie.
Tłuszcze
* wysokorafirowane oliwy, margaryny niskiej jakości, tłuszcze zwierzęce
Cukry i słodycze
* słodycze: cukierki, lizaki, czekolady, batony, wafelki, bardzo słodkie ciastka, masła czekoladowe
* biały cukier, zmniejszenie ilości kisielu i budyni z proszku, drożdżówek , białych bułek z wysokosłodzonym dżemem na koszt owoców
Napoje
* woda z wysokosłodzonym sokiem owocowym, herbaty słodzone dużą ilością cukru białego, napoje gazowane, napoje owocowe, w których
zawartość owoców jest znikoma, wody smakowe, herbaty rozpuszczalne
Inne produkty stosowane do przygotowania posiłków
* produkty zawierające wzmacniacze smaku, np glutaminian sodu: kostki rosołowe, wegety, ziarenka smaku, niektóre mieszanki ziołowe, gotowe
sosy, sosy w proszku, zupy w proszku
* majonez, keczup, koncentraty w dużej ilości
* produkty, które zawierają konserwanty chemicznie np. benzoesan sodu
* biorąc pod uwagę częstą alergię dzieci na mleko krowie, zupy nie muszą być zabielane śmietaną.
|
|