Zdrowe śniadania dla dzieci
Kasza jaglana z posypką
Składniki:
- kasza jaglana
- masło
- orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, płatki migdałowe...)
- pestki (słonecznika, dyni)
- sezam
- miód
Kaszę jaglaną lekko przepłukać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody, nie mieszać.
Ugotowaną kaszę podawać z naturalnym masłem, miodem i cynamonem. Posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami
(słonecznika, dyni), płatkami migdałowymi, sezamem.
Owsianka z ziarnami i gruszką
Składniki:
- naturalne płatki owsiane (lub mieszane pszenne, jęczmienne, żytnie)
- gruszki
- żurawina lub rodzynki
- siemię lniane
- sezam
- cynamon
Na wrzącą wodę wrzucamy siemię lniane i kilka minut gotujemy, dodajemy kolejne składniki naturalne płatki zbożowe, sezam, rodzynki
czy żurawinę suszoną. Gotujemy ale tak by nie rozgotowały się całkowicie płatki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną gruszkę w kostkę
i doprawiamy cynamonem. Zdejmujemy z ognia. Owsianka ma mieć gęstą konsystencję.
Można do owsianki podać naturalny jogurt naturalny wymieszany z cynamonem.
Owsianka z suszonymi owocami
Składniki:
- płatki naturalne owsiane
- jabłko
- rodzynki
- daktyle suszone i morele
- cynamon, kardamon,
- masło
Do wrzącej wody wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle, morele suszone, płatki owsiane, pokrojone w kostkę jabłko.
Dodajemy przyprawy. Czekamy do zagotowania, wyłączamy. Pod koniec dodajemy naturalne masło.
Kaszka orkiszowa z bananem
Składniki:
- kasza orkiszowa
- amarantus
- suszone śliwki
- suszone morele
- jabłko
- banan
- cynamon, imbir, kurkuma
- masło, sól
Zagotować 2 litry wody, dodać suszone śliwki, suszone morele, i pokrojone w kawadraty jabłka. Dodać łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki
imbiru suszonego lub zetrzed świeżego, szczyptę soli. Gotować 10 minut. Wsypać wcześniej wypłukaną kaszę orkiszową, amarantus, dodać
kurkumę gotowad 20 minut. Zmniejszyć ogień , dodać pokrojone w plasterki banany, wymieszać, przykryciem na 10 mniut.
Przed podaniem dodać masło lub olej lniany. Posypać mielonym sezamem i siemieniem lnianym. Dzieciom smakuje z polewą z gorzkiej czekolady.
Płatki owsiane i kasza jaglana z dynią i rodzynkami
Składniki:
- 2,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych nie błyskawicznych wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną
- kawałek dyni
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki suszonych rodzynek
- szczypta cynamonu
W garnku, w którym będziesz gotować owsiankę, wsyp płatki z kaszą i wypłucz pod bieżącą wodą. Zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię,
rodzynki i siemię lniane. Zagotuj. Po chwili dodaj cynamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.
|
|