| odwiedzin:

Akademia Zdrowego Przedszkolaka


Zdrowe śniadania dla dzieci




Kasza jaglana z posypką

Składniki:
- kasza jaglana
- masło
- orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, płatki migdałowe...)
- pestki (słonecznika, dyni)
- sezam
- miód

Kaszę jaglaną lekko przepłukać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody, nie mieszać.
Ugotowaną kaszę podawać z naturalnym masłem, miodem i cynamonem. Posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (słonecznika, dyni), płatkami migdałowymi, sezamem.






Owsianka z ziarnami i gruszką

Składniki:
- naturalne płatki owsiane (lub mieszane pszenne, jęczmienne, żytnie)
- gruszki
- żurawina lub rodzynki
- siemię lniane
- sezam
- cynamon

Na wrzącą wodę wrzucamy siemię lniane i kilka minut gotujemy, dodajemy kolejne składniki naturalne płatki zbożowe, sezam, rodzynki czy żurawinę suszoną. Gotujemy ale tak by nie rozgotowały się całkowicie płatki. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną gruszkę w kostkę i doprawiamy cynamonem. Zdejmujemy z ognia. Owsianka ma mieć gęstą konsystencję.
Można do owsianki podać naturalny jogurt naturalny wymieszany z cynamonem.





Owsianka z suszonymi owocami

Składniki:
- płatki naturalne owsiane
- jabłko
- rodzynki
- daktyle suszone i morele
- cynamon, kardamon,
- masło

Do wrzącej wody wrzucamy rodzynki i pokrojone daktyle, morele suszone, płatki owsiane, pokrojone w kostkę jabłko.
Dodajemy przyprawy. Czekamy do zagotowania, wyłączamy. Pod koniec dodajemy naturalne masło.






Kaszka orkiszowa z bananem

Składniki:
- kasza orkiszowa
- amarantus
- suszone śliwki
- suszone morele
- jabłko
- banan
- cynamon, imbir, kurkuma
- masło, sól

Zagotować 2 litry wody, dodać suszone śliwki, suszone morele, i pokrojone w kawadraty jabłka. Dodać łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki imbiru suszonego lub zetrzed świeżego, szczyptę soli. Gotować 10 minut. Wsypać wcześniej wypłukaną kaszę orkiszową, amarantus, dodać kurkumę gotowad 20 minut. Zmniejszyć ogień , dodać pokrojone w plasterki banany, wymieszać, przykryciem na 10 mniut.
Przed podaniem dodać masło lub olej lniany. Posypać mielonym sezamem i siemieniem lnianym. Dzieciom smakuje z polewą z gorzkiej czekolady.






Płatki owsiane i kasza jaglana
z dynią i rodzynkami

Składniki:
- 2,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych nie błyskawicznych wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną
- kawałek dyni
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki suszonych rodzynek
- szczypta cynamonu

W garnku, w którym będziesz gotować owsiankę, wsyp płatki z kaszą i wypłucz pod bieżącą wodą. Zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Zagotuj. Po chwili dodaj cynamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.





Zagadnienia:
» Piramida zdrowego żywienia
» Pomysły na zdrowe i smaczne
   potrawy

» Co dzieci powinny jeść
   w przedszkolu?

» Dobre i niedobre produkty
   spożywcze dla dzieci

» Zdrowe śniadania dla dzieci
» Zdrowe napoje dla dzieci
» Świąteczne potrawy
   i dekoracje

Prowadzenie strony przy współpracy z p. Dorotą Stadnik - Burakowską